Achtergrondinformatie

Introductie: De stichting "Smiles for Moldova is opgericht op initiatief van Dr. Rob van Oort met het doel in het PMSI Oncologisch Instituut, Chisinau, Republiek Moldavie, een kliniek voor Maxillofaciale Prothetiek in te richten. Het plan werd geboren tijdens een internationaal congres voor maxillofaciale prothetiek georganiseerd ter gelegenheid van zijn afscheid in het UMCG te Groningen op 8 en 9 februari 2007.
In het jaar erop volgend werd een projectplan opgesteld samen met Dr. Rodica Mindruta, Chirurge in de hoofd-hals oncologie, van het PMSI Oncologisch Instituut.
In juni 2010 resulteerde dit project in de officiŽle opening van de MFP kliniek in het PMSI Oncologisch Instituut en werd nog gevolgd door een opleiding- en begeleidingtraject van de betrokken tandheelkundige professionals in het instituut te Chisinau


Stichtingsbestuur 2012: Dr Robert van Oort, voorzitter, Groningen, Dr Harry Reintsema, penningmeester, Gasselternijveenschemond, Dr Anton Strabbing, Hengelo, secretaris.

Informatie over de Republiek MoldaviŽ en het Oncologisch Instituut
MoldaviŽ De Republiek MoldaviŽ heeft 3,7 miljoen inwoners, waarvan 680.000 in Chisinau wonen. De populatie is verder verdeeld over 6 steden en het heuvelachtige agrarische land(wikipedia). Ondanks de recente groei is de republiek MoldaviŽ het armste land in de WHO Europese regio. Met een BNP in 2011 van $ 1800 per inwoner (World bank, 2011).

Het PMSI Oncologische instituut is het enige kankerziekenhuis in Rep. Moldavie, met dependances in andere grote steden. Voor 2007 was er geen centrum voor Maxillofaciale prothetiek in Moldavie voor de behandeling van defecten van oncologische, traumatische en congenitale aard. PatiŽnten werden sporadisch behandeld in privť tandarts praktijken.
Op basis van gegevens van de afgelopen 10 jaar ligt de incidentie van patiŽnten die in aanmerking komen voor een maxillofaciaal prothetische behandeling tussen de 80 en 90 patiŽnten per jaar.

Projectplan 2007 - 2012
In het projectplan werden de volgende onderdelen uitgewerkt: Beschrijving van het project; te bereiken doelen; Project team van beide deelnemende instituten; Tijdsplanning van het project; Eisen te stellen aan de inrichting; Benodigde fondsen; Project risico's; Verantwoordelijkheden Chisinau/Groningen; Verantwoordelijkheden van de projectleiders; Verantwoordelijkheden van projectteam.

Een vervolg projectplan zal worden opgesteld voor de periode 2012 - 2017 door Dr Rodica mindruta

Onze dank gaat uit aan de volgende personen en fondsen die betrokken waren bij het project in de periode 2007 tot 2012
De patiŽnten en collega's van de afdeling kaakchirurgie en Bijzondere tandheelkunde en MFP van het UMCG.
Drs. Bart van Oort voor het opstellen van het projectplan 2007 tot 2012.
Jorgen van der Pol voor zijn moedige sponsortocht over 4000 km van Groningen naar Chisinau, de gemeente Eelde Paterswolde en de Groninger Kano vereniging.
Het organisatie comitee van de Kayak tocht met National Academics als de tochtsponsor van Jorgen van der Pol. Robbert en Marlies van der Eijk vanuit hun betrokkenheid met vele facetten van het project.
PUM Nederlandse Senioren experts in Den Haag.
NCDO- Matra KPA, NL.
Stichting Janivo, Zeist
Het Anton Jurgensfonds, Den Haag
Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars, Zeist
De Nederlandse Ambassade in Odessa en de Nederlands Consul in Moldavie, Dr R. de Groof.
De Interim projectmanager Ir G. Hille van Urgenta te Utrecht
Acasa, NGO te Chisinau en de moldavische bouwvakkers. Vitasystem die de apparatuur heeft geleverd.
De coŲrdinatoren van het Oncologisch Instituut in Chisinau: dr Rodica Mindruta en Dr Vadim Pogonet.
Director Prof V. Cernat , Hoofd van de afdeling Prof G.Tsibirna,
Patienten and personeel van het PMSI Institute of Oncology in Chisinau.
Dhr Gerrit van Dijk en Roelof Sie voor de technische opleiding in het eigen tandtechnische Laboratorium (TTL MFP van Dijk, Groningen) van tandarts Valentina Luca en de technicus Ivan Vilcu

Groningen, oktober 2012.